Essay/Term paper: Iran
Essay, term paper, research paper: Geography
Free essays available online are good but they will not follow the guidelines of your particular writing assignment. If you need a custom term paper on Geography: Iran, you can hire a professional writer here to write you a high quality authentic essay. While free essays can be traced by Turnitin (plagiarism detection program), our custom written essays will pass any plagiarism test. Our writing service will save you time and grade.
S-O Arbete
Iran
En dag med mormor
Det var en solig eftermiddag i Teheran. Jag satt med min mormor på altanen, mormor stickade på en tröja och jag drack te, som är en mycket vanlig dryck i Iran. Jag satt och bläddrade i en bok om Iran, jag såg Iran på kartan. Det såg ganska stort ut så jag frågade: Mormor vilket är störst Sverige eller Iran? Mormor svarade och sa att Iran nästan är tre gånger så stort som Sverige, för det är c:a 1 650 000 km2 och folkmängden är också mycket större, det är c:a 60 miljoner. Jag började känna mig intresserad och bad mormor att fortsätta. Hon fortsatte med att berätta om några städer:
Teheran som är Irans huvudstad och har 9 miljoner invånare *1. Med tanke på att de flesta har bil är luften dålig och det beror på att den kollektiva trafiken inte fungerar så bra. Om man kommer till Teheran skall man besöka några av de stora och vackra parkerna. Det finns även några museer och gallerier däribland en är Golestans museum, ett mycket gammalt och vackert museum, eller Bastan museet som är som ett historie museum. I Teheran finns det också andra kända byggnader som lockar turister åt sig, en av dom är Shahyad tornet, en vit 45 m hög byggnad, som byggdes år 1971*2 på Azadi torget ( Azadi betyder frihet på persiska). Strax utanför stan finns bergskedjan Elburz vars högsta topp är Demavend. Den lockar många turister men även många bergsklättrare.
Notförteckning------------------------------ -------------
*1 = Taget ur "Iran, länder i fickformat". Det anses att ha gått upp till 16 miljoner nu.
*2 = Taget ur Encarta 95 Iran Shahyad Tower
_________________________________________________________________
Sen frågade mormor en sak, hon sa: Ali vad vet du om Shiraz?
- Att jag är född där.
- Jo det förstås, men vad vet du om själva staden?
- Jag vet att det är en fin stad i sydvästra Iran och att den har en befolkning på c:a 850 000 invånare*1.
- Det var rätt men inte mycket det, jag ska berätta. Shiraz räknas som en av Irans finaste städer och är en historisk stad, den har bl.a. varit Irans huvudstad flera gånger men det var länge sen. Det var också där två av Irans största poeter levde, Hafiz och Sahdi, deras gravar finns i Shiraz och de lockar mycket turister. En annan sevärdighet är trädgårdsföreningen "Eram". Man kan säga att det är en form av botaniska trädgården i Shiraz. Där kan man t.ex. se granar som är över 500 år gamla. Shiraz är också berömd för sina fina moskéer. Fast problemet är att det inte är öppet för turister utan endast är öppen för muslimer. Det finns en gammal moské Jamee som är mycket fin. Den har många pelare och väggarna är gjorda av Keramik och speglar. I centrala stan finns det en basar där man dagligen kan köpa precis allt. Basaren är mycket stor och brukar alltid vara full, man blir lätt trött på folkmängden (egen erfarenhet). Strax utanför stan, bara någon timmes biltur från Shiraz ligger den kända Persepolis. Där kan man se 2500 år gamla ruiner som ännu finns kvar sedan den stor Darius tid. Stället brändes ner av Alexander den store men det finns fortfarande mycket att se.
Notförteckning -------------
*1 = Taget ur Encarta 95 Shiraz
_________________________________________________________________
- Oj, vilken historia Shiraz har, sa jag till mormor. Då sa mormor att hela Iran har en historia som sträcker sig långt tillbaka i tiden. Jag undrade om hon kunde berätta för mig.
- Om vad sa mormor.
- Jo efter som jag knappast kan någonting kan du i stort sett berätta om vad som helst.
- Jag får väl börja om från början. Mormor började:
Iran har inte alltid kallats Iran utan det har hette ända fram till 1935 Persien. Det känner man mycket igen från ord som t.ex. Persiska mattor m.m. Persien grundades som en självständig stat för första gången c:a 550 f.Kr. Det var då av en krigare vid namn Kyros. Efter kyros regim tog Darius den I över makten, han gjorde landet mäktigt och utvecklade landet med vägar och postväsenden, det var han som byggde Persepolis. Persien expanderades ända till slutet av 400-talet f.Kr. Persiens gränser hade då sträckt sig ända fram till Egypten.
Nedgångarna började först med att Perserna förlorade ett slag mot grekerna i slagen vid Marathon och Salamis. Men den stora förlusten var mot Alexander den store 330 f.Kr. då Persien erövrades. Men Persien drog sig upp och återuppstod som ett självständigt rike igen på 200-talet e.Kr. Men redan efter några hundra år, på mitten av 600-talet e.Kr. tog Araberna, först Omaijaderna och sen Abbasiderna, kontroll över Persien. Det tog inte mer än något år innan Persien förklarades som ett Islamiskt land.
Efter ett antal nederlag och uppståndelser av Persien frågade jag om mormor kunde berätta om lite senare historia. Mormor började genast att berätta om året 1941 (Iran var nu inne i det Pahlavidynastiska väldet) som var ett viktigt år för Iran. Det året gick Storbritannien och den gamla Sovjetunionen till attack mot Iran. Anledningen var att Iran hade förklarat sig neutralt under andra världskriget för att få bättre kontakter med Tyskland och minska beroendet av Storbritannien. Britterna ockuperade den södra delen av Iran och "Ryssarna" den norra. Men Britterna drog sig tillbaka 1945 och Ryssarna gjorde, efter påtryckningar av FN, likaså året efter. Detta skedde samma år som Irans och det Pahlavidynastiska väldets siste Shah (Kung) hittills krönades, Shah Muhammed Reza Pehlevi.
Iran skapade efter en internationell oljekris som involverade Storbritannien mycket goda kontakter med USA som då hjälpte Iran igenom krisen.
Jag frågade mormor varför det bröt ut ett krig mellan Iran och Irak. Mormor suckade till och sa: Du förstår, Ali. Det var år 1979, Shahen hade under årens gång blivit mer och mer diktatorisk. Det ökade då missnöjet i folket. Det var då flera olika krafter tillsammans med den Islamiska prästerna och anhängare tog tillfället i akt och revolterade. Shahen flydde från Iran och prästerna med Ayatolla Khomeini som ledare tog över landet.
- Jag hojtade till och sa att jag frågade efter varför kriget bröt ut inte revolutionen.
Mormor sa att jag skulle lugna mig och att hon snart kom till det och fortsatte: som jag sa Khomeini tog över styret i landet. Det var då som den Irakiske ledaren Saddam Husein trodde att Iran nu efter revolutionen skulle vara så grymt försvarat att han ganska lätt skulle kunna vinna ett krig och expandera Irak. Men Iran slogs emot och i stället för ett blixtsnabbt krig som Saddam hade tänkt sig blev det ett åtta årligt långt, blodigt krig som tog kål på flera hundratusentals människor. Men till slut 1988 ingick Iran och Irak i en vapen vila som i en vapen vila som framtvingades och övervakades av FN.
Jag sa till mormor att vi hade läst om urbanisering och vad ett U-land och I-land är för något i skolan. Jag undrade hur det låg till med det i Iran. Hon sa att jag började gå in på svåra frågor så hon tog upp tog upp den boken som jag hade läst i förut. Mormor bläddrade lite grann i boken och sa: här är det, det står att urbaniseringen i Iran är på 54% *1 och att Iran ses som ett Industri land. Iran blev ett I-land på shahens tid och det var mycket tack av de stora oljefynderna som gjordes.
Under krigets tid var det en stor utvandring till olika länder, bl.a. mycket till USA, framförallt i Los Angeles, Sverige och Tyskland. Men det har minskat nu
Notförteckning------------------------------------------------------------------
*1 = Taget ur Encarta 95 Iran fact box
_________________________________________________________________
sen kriget slutade. Irans regering har nu sagt att alla som har flytt är välkomna tillbaka utan att bestraffas. Men det finns ändå rädsla i folk och det är många, faktiskt de flesta åker inte tillbaka. Majoriteten av folket är Iranier (Perser) (66 % *1) sen finns det andra mindre grupper som t.ex. olika Turkfolk, Kurderna (10 % *1), Azerbadijaner (20 % *1) och Araber. Av alla Iranier är nästan 98 % *1 Muslimer varav 90 % *1 är shia muslimer.
Jag kom plötsligt att tänka på att mormor satt på altanen med en slöja, så jag frågade om varför alla Iranska kvinnor hade slöja, om det var något mode eller så. - Mormor hoppade till lite och sa att det inte hade någonting alls med mode att göra. Hon sa att det inte alltid hade varit så, inte under Pahlavidynastin, utan sedan den Islamiska revolutionen hade det ändrats så nu var det lag på att bära slöja. Hon sa även att det inte var bara vuxna kvinnor som hade slöja utan skolflickor måste också antigen ha en slöja eller en sjallet.
Notförteckning ----------------------------------------------------------
*1 = Taget ur " Världens länder sid 147 Folkgrupper, språk och religioner".
_________________________________________________________________
Plötsligt frågade mormor mig en sak. Hon frågade efter någon typisk Svensk maträtt. Jag tänkte till lite och sa att det måste vara köttbullar med potatismos och lingonsylt. Jaha, sa mormor och fortsatte med att säga att en mycket god och vanlig iransk maträtt är shelo-kebab. Som är ungefär som vanlig kebab fast med ris (Kebab är en hamburgeliknande kötträt som ursprungligen kommer från Turkiet, det skall göras av nötfärs blandat med lök och kryddor och skall helst grillas i, Turkiet äts det i "pita-bröd" med sallad och pepparoni.) Man äter ingen tillagad sås till men som sås kan man ha rå ägg gula i riset ( Kanske inte låter som en delikatess men det är verkligen "göra gött".) Som jag har förstått äter man mycket potatis till många maträtter i Sverige, sa mormor. Men i Iran äter man hellre ris och mycket bröd, och då menar jag inget knäckebröd utan dagfärskt tunnbröd som man bakar i stenugnar. För i tiden längtade familjens son till att bli stor nog att gå ut och köpa färskt bröd åt familjen varje morgon. Det kan man säga var som en symbolis handling för sonen att han snart är "mannen" i familjen. Mormor sa: nu Ali, från mat till litteratur här är det något som är bra att veta, ett par av Irans största poeter någonsin. En av dom var Sadi (död 1291 *1) och en annan Hafiz (död 1389 *2). Deras dikter handlade mest om Kvinnor, vin, kärlek, och gud. Deras gravar finns i två olika trädgårdar i Shiraz, omgivna av fina blommor, träd och många olika fontäner med olika former. Många av deras dikter finns skrivna på väggar där. Under semester perioden drar de flera tusentals turister och stadsbor om dan som vill läsa deras dikter och njuta av naturen. Men fastän det är så många besökare så får det plats eftersom området är mycket stort.
Notförteckning ----------------------------------------------------------
*1 = Taget ur en persisk bok.
*2 = Taget ur Bra böckers lexikon sid 350 (litteratur)
_________________________________________________________________
En tredje Iransk poet som är världsberömd är Khayyam, han levde på 1100-talet. En av Khayyams mästerverk heter Rubaiyat. Khayyam och Rubaiyat nådde Europa och Sverige av Engelsmannen Edward Fitzgeralds tolkning.
Mormor läste sen upp en dikt ur boken Rubaiyat *1:
Ty har jag under trädet vid vårstig
min bok och bröd och vin, och sedan dig
bredvid mig sjungande, vår ödemark
blir paradis - nog paradis åt mig
När mormor och jag kom in på hur man uppfostras i Sverige, så tyckte hon att vi är lite för fria. Hon sa att hon tyckte att frihet var bra med frihet men att man borde ha stor respekt för skolan och lärare. För det saknar vi i Sverige. Hon sa även att skolan är mycket svårare i Iran än i Sverige och man kör med betyg och tenta för att komma till en högre klass redan i ettan.
Jag slingrade mig smidigt ut ur ämnet genom att prata lite om Svenska högtider och fråga om Irans högtider. Hon sa att vi inte firar samma högtider som i Sverige, man firar t.ex. inte jul eller påsk i Iran, utan man firar andra högtider som nyår som inträffar den 21 mars eller Sizde-be-daar som är som en efterfest tretton dagar efter nyår. Då skall man ut och äta god mat med vänner och så skall man tända en brasa. Det är sen en tradition att man sen skall hoppa över brasan. På själva nyår skall man duka upp ett bord med mat o.s.v. men sen är det en viktig tradition att duka upp sju saker vars namn börjar på bokstaven S- och andra saker som t.ex. Koranen på bordet.
Mormor stannade till för några sekunder och tittade i boken som handlade om Iran. Sen sa hon att hon skulle berätta lite om Irans Näringsliv och Ekonomi. Hon sa att Iran inkomster till största del från jordbruket ända in i 1900-talet. Men vid mitten av på 1900-talet minskade inkomsterna från jordbruket och ökade stort från oljefyndigheter. Pengarna från oljan har till största del gått till modernisering av landet. Målet var att Iran skulle bli ett bra industriland innan oljan skulle tagit slut, och hittills har det gått ganska bra med det. De största oljefälten ligger längs foten av Zagrosbergen, nära persiska viken. En annan viktig exportvara är de "Persiska mattorna" som bara genom namnet är världsberömda. Mattorna är handknutna och de är oftast ganska dyra. Priset på mattorna beror på bl.a. mattornas storlek, mattornas material och knutarnas storlek, desto mindre knutar desto dyrare eftersom det tar längre tid att väva och är finare.
Notförteckning ----------------------------------------------------------
*1 = Taget ur Rubaiyat: Edward Fitzgerald tolkning, på Svenska av A.G Damm skriven 1912. Dikt tagen på sid 62 nummer XI.
_________________________________________________________________
Ett annat fint hantverk är "Khatam" *1. Det är Krossat elfenben som sätts fast på träramar. Elfenbenen har olika färger och sätts fast på ramarna så det bildar fina mönster.
Men det är inte allt sa mormor i Iran bryter vi också i gruvor som koppargruvor och blygruvor, vi har även annat som mycket salt och socker och annan livsmedelsindustri. Förutom mattindustrin finns det annan textilindustri också.
Jag sa att i Sverige har man fortfarande SEK och inte nån annan valuta som EMU. Jag frågade om Irans valuta. Jag sa att jag trodde att det heter toman, inte sant.
- Ja då, sa mormor man kan ju säga att en toman är som en krona men en rial är 10 öre. Men nu är det så att den svenska kronan är starkare än iranska toman. En toman är 0.60 Sek *2.
Jag såg att mormor verkade ganska trött nu och det var jag med så jag tänkte att vi kunde lägga av. Men så fort som jag skulle dra till med den gamla gäspningen och suckningen blev det fart i mormor. Hon hoppade till och sa att hon inte hade pratat om Irans geografi så mycket än. Så hon började:
Hon sa att större delen av Iran är en högplatå vars mitten av den det ligger två öknar, Dasht-e-kavir och Dasht-e-Lut. C:A två tredjedelar av Iran består av öken eller bergstrakter.
Notförteckning ----------------------------------------------------------
*1 = Det stog inte i någon bok eller något alls så jag fick ta och skriva kort av det jag visste.
*2 = Taget ur Bra Böckers lexikon och är mätt 1977. (stämmer ej så bra med tanke på inflation)
_________________________________________________________________
Två av de högsta och mest kända bergstopparna är Zagros (4548 m) och Elburz (5604 m). Irans enda lågland är vid Kaspiska havet till norr och Persiska viken till söder. En fin semesterort, mest för Iranier numera, är vid kaspiska havet. Irans klimat varierar på olika delar av landet.
På högplatå är medeltempraturen i Juli mellan +25oC till +30oC medans det kan vara från +30oC till +35oC vid kusterna fast det händer vid extremfall att det blir +50oC men det är bara jobbigt. De värsta temperatur förändringarna sker nog i öknen, då det kan vara c:a 50 grader på sommaren och - 30 grader på vintern.
Som sagt så är det öken mitt i Iran men det skiljer sig från andra delar av landet. Uppe i norr vid Elburzs sluttning mot kaspiska havet finns det sommargrön lövskog med träd som bl.a. lönn, bok, ek och silkesträd. Men vanligas är det nog ändå med öken landskap med korta glesa buskar.
Mormor, jag vet ju att Iran gränsar till Irak men vilka andra länder är det?
Iran gränsar som du sa till Irak i väster. I norr är det Turkmenistan, i strax väst om Turkmenistan på andra sidan kaspiska havet ligger Azerbadijan, Armenien och Turkiet. Till öst ligger Afghanistan, alldeles nedanför Afghanistan ligger pakistan. Och på andra sida persiska viken ligger Förenade Arabien, Saudi Arabien och ett par små länder som Oman, Bahrain, Katar och Kuwait.
Iran har…zzzzz……zz,,,,, mormor dåsade till och eftersom vi nu hade suttit där ute på altanen ett par timmar var jag också trött. Jag smög tyst in igen, kröp in i min säng.
S-O Arbete
Iran
Sammanfattning:
Jag försökte att få min uppsatts lite annorlunda än som de andra skrev. Mitt mål var att genom bilder och lättförståelig text fånga läsarens intresse. Med lättförståelig text menar jag att undvika allt för många årtal eller åtminstone avrunda lite grann. De flesta bilderna är klistrade på papperet och de har en bildtext som också är klistrad på papperet, bildtexterna är formade som Irans karta. Jag försökte att skriva lite personligt och skriva "på mitt sätt att tala" och inte som i böckerna. Jag skrev ofta notföteckningar när det gällde siffror och årtal och om det var saker som vek sig från den vanliga källförteckningen. Jag har gjort en karta, skrivit ett fakta blad och en källförteckning men ingen innehållsförteckning för att det inte gick med tanke på att det skall likna en berättelse.
Sammanfattning:
Jag sitter en dag på altanen med min mormor och dricker te. Vi kommer in på att prata om Iran genom att jag frågar mormor om vilket som är störst Iran eller Sverige. Med att hon svarar och jag fattar intresse om ämnet fortsätter det till ett långt föredrag som innehåller många fina bilder om Iran, beskriver olika delar, städer och klimatet i Iran. Jag skrev om Irans historia t.ex. om Persepolis. Om geografin och litteratur. Jag skrev om folket och om Irans siste shah.
Hoppas du tycker om den.
--------------------------------------------------------------